Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  Tutkimusvälineet - Luuppi ja pinsetitLuuppi on jalokivien tutkijan perustyökalu. Hyvä merkki on, jos myyjällä roikkuu sellainen kaulassaan tai hän vetäisee sen taskustaan tarpeen tullen. Kunnollinen timanttiluuppi ei ole tavallinen suurennuslasi, vaan sen valmistuksessa on otettu huomioon monia tärkeitä asioita: Suurennus on kymmenkertainen, luupin kyljessä saattaa lukea 10x. Jos siinä lukee 3x tai 5x, kysy miksi myyjä tutkii kiviä liian vähän suurentavalla luupilla. Toisaalta jos suurennus on enemmän kuin 10x, myyjä saattaa antaa vähän liian kriittisiä arvioita kiven puhtausluokasta. Linssi koostuu kolmesta yhteensovitetusta osasta. Tällaista luuppia sanotaan tripletiksi. Kolme erillistä osaa poistavat kuvasta muotojen ja värien vääristymät.

Luuppi viedään keskisormeen pujotettuna lähes kiinni silmään, ja tutkittava timantti tuodaan noin 2 senttimetrin päähän luupista. Monilla asiantuntijoilla on hieman omaperäinen tutkimusasento, jota ei pidä pelästyä. Se on 'tavaramerkki'. Oleellista on luupin vienti silmän lähelle. Jos myyjä tihrustaa luuppia puolen metrin päästä - juokse.


Irtonainen timantti otetaan aina tutkittavaksi pinseteillä, ei koskaan paljain sormin. Tämä on taito, joka vaatii harjoitusta. Useimmin kultasepänliikkeessä luuppaillaan sormukseen istutettuja timantteja. Tällöin sormus kannattaa pujottaa sormeen luuppailun ajaksi. Kädet kannattaa pitää koko ajan tiskin päällä, jolloin mahdollisesti putoava koru ei putoa pitkää matkaa. Tutki vain yhtä korua tai sormusta kerrallaan.

Jos kauppiaalta lainaksi saamasi luuppi on yllä olevan kuvan mukainen aito tripletti, voit pujottaa sen sormeesi kummin päin tahansa. Vaikka luupilla periaatteessa on oikea ja väärä puoli, näet kiven oikein kummalta puolelta tahansa.
Powered by Foral Design EasyPages Pro