Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  


Käsittelymenetelmät - Maalaaminen ja peilitysTimantin kellertävät värisävyt johtuvat useimmiten typen läsnäolosta. Timantin kidehilassa olevat typpiatomit aiheuttavat sen, että kivi absorboi valkoisesta valosta sinisiä säteitä. Kiven läpi kulkeneen valon sinisen värin vajaus aiheuttaa aistimuksen kellertävästä väristä.

Kellertävää sävyä voidaan peittää tai osittain kumota käyttämällä sen vastaväriä, joka on sininen.

Pieni timantin reunukseen maalattu sininen mustetäplä on vanha keino värisävyn parantamiseksi. Tätä ei nykypäivänä voida pitää edes käsittelynä, vaan selvänä huijausyrityksenä. Sen toteaminen voi olla hankalaa, mikäli kivi on umpi-istutettu. Kun vaaleanpunaiset timantit tulivat muotiin, värittömiä kiviä värjättiin jopa kynsilakalla. Toinen umpi-istutuksissa silloin tällöin käytetty menetelmä on peilittäminen, jossa kiven alapuolelle asetetaan värillistä metallifoliota. Folio on yleensä tunnistettavissa suurennuksen avulla ryppyisen pintansa perusteella.

On kuitenkin muistettava, että lähes kaikkia menetelmiä on kokeiltu. Yksi äärimmäisen vaikeasti havaittavista menetelmistä on sinertävän titaanioksidikalvon käyttäminen umpi-istutuksen pohjalla. Vaikka hyvin hiottu timantti palauttaa lähes kaiken siihen yläpuolelta lankeavan valon, eikä sinisen värin muodostusta istutuksen alapuolella juurikaan esiinny, on muistettava että äärimmäisen pienikin sinisen valon määrä riittää kellertävyyden peittämiseksi.


Uusimpia tekniikoita kellertävän sävyn kompensoimiseksi ovat silmälaseista ja kiikareista tutut ohutkalvopinnoinneet, jotka interferoivat sinisenä tai violettina. Pinnoite voi olla kasvatettu kiven ylä- tai alapuolen viisteiden päälle. Tavallisesti pinnoitteet ovat hyvin pehmeää materiaalia, joten ne saattavat kulua helposti pois. Tämän vuoksi käsittelyä ei voida pitää hyväksyttävänä.

Ohutkalvopinnoitteen tunnistaa helposti katsomalla kiveä heijastuvassa valossa. Se näyttää samanlaiselta kuin lasitäytetyissä kivissä nähtävä flash-ilmiö, mutta sijaitsee selvästi viisteiden pinnalla.

Ennusteita ja spekulaatioita:

Lähitulevaisuudessa on odotettavissa, että muiden jalokivien käsittelyissä tapahtuneet uudet keksinnöt tulevat myös timantteihin. Eräs potentiaalinen menetelmä on esim. topaasille käytetty kobolttipinnoitus, joka saa aikaan vihreitä ja sinisiä sävyjä kiven pintakerroksiin. Sitä ei tulla todennäköisesti käyttämään varsinaisten sinisten timanttien valmistamiseen, koska se on helposti paljastettavissa - jos osataan etsiä. Sen sijaan kellertävien värisävyjen kompensoinnissa tälläkin käsittelyllä voi olla paikkansa ja tekijänsä. Eräs kobolttipinnoitteen timantille sopivista ominaisuuksista on sen korkea taitekerroin. Esimerkiksi reflektometri ei välttämättä paljasta käsittelyä.

Powered by Foral Design EasyPages Pro