Mikä timantti on
Timanttikaupan luonne
Tutkimusvälineet
Hiontamuodot
Laatuluokitus
Paino
Väri
Puhtaus
Hionnan laatu
Jalokivilaboratoriot
Synteettinen timantti
Timantin jäljitelmät
Käsittelymenetelmät
Konfliktitimantit
Ostovinkkejä
Ostaminen internetistä
Kuinka saada näpeilleen
Jalometallit

Palvelun toimintatapa
Mistä lisää tietoa?  

Säteilytys ja lämpökäsittelyMonelle timantteihin perehtyvälle on yllätys, että timantteja voi olla kaupan lähes minkä tahansa värisenä. Vaikka luonnosta löydetään jonkin verran myös värillisiä timantteja, ne ovat melkoisia harvinaisuuksia ja erittäin kalliita. Suurin osa markkinoilla olevista värillisistä timanteista on muutettu kauniin väriseksi säteilyttämällä ja/tai lämpökäsittelyllä.

Näillä menetelmillä tuotetaan pääasiassa sinisiä, vihreitä, ruskeita, oransseja ja keltaisia värejä. Huomaa, että nykyaikaisilla säteilytysmenetelmillä kivissä ei vaadittujen suoja-aikojen jälkeen ole jäljellä mitattavissa olevaa säteilyä.

Tämä teksti muuttuu nyt tälle sivustolle epätyypillisen tekniseksi ja gemmologiseksi. Se johtuu siitä, että säteilytysmenetelmiä ei pysty kuvaamaan ilman yleisesti sovittuja teknisiä nimityksiä. Jos tunnet, että jatkossa teksti on liian monimutkaista, voit suosiolla jättää sen lukemisen väliin. Pääasia on, että tiedät suurimman osan markkinoilla olevista värillisistä timanteista olevan käsiteltyjä.

Säteilylähteet

Säteilylähteitä on useanlaisia. Kaksi päätyyppiä ovat elektroni, ja radiumsuolasäteilytys. Muita mahdollisia menetelmiä ovat neutroni-, protoni-, deuteroni- ja alfahiukkassäteilytys, sekä muut syklotroneissa tai lineaarikiihdyttimissä tuotetut suurimassaiset hiukkaset.


Sir W. Crookes keksi vuonna 1904, että radiumsuolassa säteilyä saaneet timantit muuttuivat vihreiksi. Näitä kiviä tuotettiin paljon huolimatta timanttiin jäävästä radioaktiivisuudesta. Aktiivisuus on hengenvaarallista luokkaa, ja silloin tällöin vielä tänäkin päivänä näitä kiviä löytyy markkinoilta. Vihreät timantit tulisi aina tarkistaa geigermittarilla mahdollisten jäämien varalta. Lämpökäsittely hyvin korkeassa lämpötilassa saattaa poistaa vihreän värin, mutta radioaktiivisuus säilyy siitä huolimatta.

Alfapartikkelit, protonit, deuteronit ja neutronit aiheuttavat melko samankaltaisia muutoksia, värien kallistuessa vihreään, sinivihreään, tummanvihreään tai mustaksi. Nämä hiukkaset tuottavat runsaasti lämpöä, ja joskus kiven väri voi muuttua lisää samanaikaisen lämpökäsittelyn vaikutuksesta. Syklotronilla aikaansaadussa neutronipommituksessa aikaansaatu väri on vain kiven pinnassa, johtuen siitä, että neutronit läpäisevät vain heikosti timanttia. Jos timanttia säteilytetään alapuolelta, syntyy kuletin ympärille sateenvarjoa muistuttava väriefekti. Efektiä tulee katsoa yläpuolelta, taulun läpi. Käsittely tehdään myös joskus kiven yläpuolelta, tai sivulta käsin.

Elektronipommitus

Eräs nykyään hyvin suurissa määrin käytetty säteilytysmuoto on elektronipommitus. Korkeaenergiaiset elektronit aiheuttavat runsaasti lämpöä, tämän vuoksi prosessissa on voimakas vesijäähdytys. Elektronit tunkeutuvat timanttiin paljon helpommin, kuin edellä mainitut raskaat hiukkaset, ja aikaansaavat parempia värejä kiveen. Heikommalla energialla saadaan syntymään sinisiä, ja voimakkaammalla sinivihreitä sävyjä. Kaikki neutroni- ja elektronisäteilytyksellä aikaansaadut värisävyt ovat pysyviä.

Timantin värin muuttuminen säteilytyksessä on melko vaikeasti ennustettavissa. Värimuutokset riippuvat paljon itse säteilyn tuottaman värikeskuksen syntymisen lisäksi myös lämmöstä, sekä timantissa olevista vieraista aineista.


Lämpökäsittely

Lämpökäsittely on paljon käytetty menetelmä timantin värin muuttamiseen, erityisesti edellä kuvattujen säteilytettyjen timanttien väriä voidaan muutaa korkeilla lämpötiloilla. Periaatteessa värinmuuttuminen noudattaa seuraavaa sykliä: Sininen,vihreä,ruskea,keltainen, takaisin alkuperäiseen väriin. 

Timantista ja olosuhteista riippuen sykli voi pysähtyä mihin tahansa jatkamatta eteenpäin. Väriä ei voi tehdä yhtään vaaleammaksi, kuin alunperin, yleensä se tummenee. Jos käsiteltävä timantti on Ib- tyyppiä, sen voi muuttua vaaleanpunaiseksi, punaiseksi, tai violetiksi.


Säteilytetyt vaaleanpunaiset timantit fluoresoivat vahvasti oransseina, samoin kuin aidotkin. Tästä päätellään, että luonnon vaaleanpunaiset timantit ovat muodostuneen säteilyn ja lämmön vaikutuksesta.

Lämpökäsiteltyjen timanttien tunnistuksessa auttaa absorptiospektrin tutkiminen:


800 asteessa käsiteltyihin timantteihin syntyy absorptiojuovat kohtiin 497, 503, ja 595nm. Tällöin timantin väri voi olla sininen, vihreä, keltainen, oranssi tai ruskea riippuen juovien vahvuudesta. Jos timantti käy yli 1000 asteen kuumuudessa, 595nm juova katoaa kokonaan, väriin se ei vaikuta. 2000 asteen kuumuudessa tyypin Ia- timantit muuttuvat keltaisiksi, johtuen typen rakennemuutoksista.

Erikoinen timantin muoto on niinkutsuttu kameleonttitimantti. Nämä ovat vetypitoisia timantteja, joiden väri muuttuu hyvin pienellä lämmityksellä tai jopa pimeässä pitämisen vaikutuksesta. Nämä kivet ovat yleensä harmaan- tai kellanvihreitä, ja muuttuvat kirkkaan keltaisiksi. Muutaman minuutin kirkkaassa valossa oltuaan väri muuttuu alkuperäiseksi. Ultraviolettilampulla muutos tapahtuu parissa sekunnissa.

Timantti saattaa palaa pinnaltaan valkoiseksi, jos sitä kuumennetaan happipitoisella liekillä. Tämä palanut pinta saattaa joskus hämätä tutkijaa, kivi saattaa näyttää valkoisemmalta, kuin se itse asiassa on.Powered by Foral Design EasyPages Pro